Wat houdt het verbintenissenrecht in?
Verbintenissen uit overeenkomst komen dagelijks tot stand. Vaak sluit je meerdere overeenkomsten op een dag, zonder dat je daar erg in hebt. Een koopovereenkomst wordt bijvoorbeeld gesloten bij het kopen van een cadeau in de winkel of als er eten wordt besteld in een restaurant. Voordat een werknemer in loondienst treedt, wordt er eerst een arbeidsovereenkomst gesloten. Om een woning te huren, wordt een huurovereenkomst getekend. Het aanbod en de aanvaarding zijn de belangrijkste bronnen van verbintenissenrecht.
Wat zijn verbintenissen?
Kort samengevat, verbintenissen uit overeenkomst zijn heel normaal en komen elke dag voor. Je hebt al vaker een overeenkomst gesloten, zonder dat dit op papier ondertekend hoefde te worden. Doordat verbintenissenrecht een breed rechtsgebied is, heb je als particulier of ondernemer er vaak mee te maken.
Welke soorten zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten overeenkomsten. Hieronder staat een aantal benoemd:
– Arbeidsovereenkomst
– Aanneming van werk
– Borgovereenkomst
– Geheimhoudingsovereenkomst
– Huurovereenkomst
– Koopovereenkomst (waaronder consumentenkoop)
– Overeenkomst van opdracht
– Vaststellingsovereenkomst
Rechten en plichten?
Uit de overeenkomst vloeien voor alle partijen rechten en plichten. In het verbintenissenrecht zijn de regels vastgelegd die in de overeenkomst gelden. Kort gezegd is een overeenkomst een afspraak tussen twee of meer partijen, waarbij partijen aangeven dat zij zich zullen houden aan hun verplichtingen. De verwachting is dat elke partij zich houdt aan de inhoud van de overeenkomst. Problemen ontstaan als een partij zich niet houdt aan de afspraken of wanneer er onduidelijkheid is over een afspraak. Wij zorgen ervoor dat jij duidelijk komt te weten wat jouw rechten en plichten zijn.